POMOC KUCHENNA
Ocena ryzyka zawodowego: POMOC KUCHENNA
Cena: 75 zł
Produkt w wersji elektronicznej: doc lub pdf
W ciągu kilku minut od zakupu, otrzymasz na swój e-mail zakupioną ocenę ryzyka zawodowego.
Charakterystyka ryzyka zawodowego
- Ryzyko zawodowe zawiera około 20 stron.
- Ocenę ryzyka zawodowego opracowano zgodnie z Polską Normą PN-N-18002 lub Risk Score (do wyboru).
- Pierwsza strona ryzyka zawodowego, zawiera miejsce na zatwierdzenie dokumentu.
- Podpis i pieczątka specjalisty ds. BHP.
- Ostatnia strona dokumentu zawiera miejsce na podpis pracownika, potwierdzający zapoznanie się z ryzykiem zawodowym.
- Ocena ryzyka zawodowego uwzględnia zagrożenia czynnikiem biologicznym SARS-CoV-2
Spis treści dokumentu oceny ryzyka:
- Strona tytułowa.
- Charakterystyka Metody PN-N-18002 lub Risk Score.
- Opis dla stanowiska pracy.
- Wymagania dla stanowiska pracy.
- Identyfikacja zagrożeń na stanowisku pracy.
- Karta pomiaru ryzyka zawodowego.
- Plan działań korygujących ryzyko zawodowe dla stanowiska pracy.
- Potwierdzenie zapoznania z dokumentacją dla stanowiska.
Opis stanowiska pracy
Pomoc kuchenna wykonuje różne czynności związane z przygotowaniem produktów spożywczych, z których później kucharz sporządza posiłki. Do obowiązków pomocy kuchennej należy także utrzymanie czystości naczyń, narzędzi i pomieszczeń kuchennych.
Zadania wykonywane na stanowisku pracy
- przygotowanie miejsca pracy przed rozpoczęciem wydawania potraw przez kuchnię;
- obieranie, krojenie, szatkowanie i siekanie warzyw oraz owoców na późniejsze potrawy;
- utrzymywanie czystości w obrębie kuchni i zaplecza sanitarnego;
- utrzymywanie czystości w obrębie punktu odbioru dostaw;
- utrzymywanie czystości i segregacja w obrębie miejsca składowania odpadków;
- dbanie o dostępność środków czystości w kuchni i na zapleczu sanitarnym;
- czyszczenie sprzętu kuchennego, powierzchni stołów, podłóg i maszyn oraz zmywanie naczyń po zakończonym dniu pracy;
- pomoc szefowi kuchni oraz pozostałym kucharzom przy gotowaniu na imprezy okolicznościowe i wydawanie potraw na restaurację;
- wykonywanie poleceń przełożonych;
- pozostałe prace porządkowe, mające na celu utrzymanie kuchni w czystości oraz ułatwienie pracy całej obsłudze lokalu.
Podstawa prawna:
Prawo pracy nakłada na pracodawcę obowiązek przeprowadzania oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy. Na mocy § 226 Kodeksu pracy, każdy pracodawca jest zobowiązany ocenić i udokumentować ryzyko zawodowe związane z wykonywaną pracą. Powinien poinformować o zaistniałym ryzyku pracowników oraz zapoznać ich z zasadami ochrony przed zagrożeniami kładąc przy tym nacisk na stosowanie środków ochrony zbiorowej i indywidualnej.