793 963 777 Zaloguj się

RZEŹNIK – WĘDLINIARZ

Ocena ryzyka zawodowego: RZEŹNIK – WĘDLINIARZ

Cena: 75 zł

Produkt w wersji elektronicznej: doc lub pdf

W ciągu kilku minut od zakupu, otrzymasz na swój e-mail zakupioną ocenę ryzyka zawodowego.

Charakterystyka ryzyka zawodowego

  • Ryzyko zawodowe zawiera około 20 stron.
  • Ocenę ryzyka zawodowego opracowano zgodnie z Polską Normą PN-N-18002 lub Risk Score (do wyboru).
  • Pierwsza strona ryzyka zawodowego, zawiera miejsce na zatwierdzenie dokumentu.
  • Podpis i pieczątka specjalisty ds. BHP.
  • Ostatnia strona dokumentu zawiera miejsce na podpis pracownika, potwierdzający zapoznanie się z ryzykiem zawodowym.

Spis treści dokumentu oceny ryzyka:

  • Strona tytułowa.
  • Charakterystyka Metody PN-N-18002 lub Risk Score.
  • Opis dla stanowiska pracy.
  • Wymagania dla stanowiska pracy.
  • Identyfikacja zagrożeń na stanowisku pracy.
  • Karta pomiaru ryzyka zawodowego.
  • Plan działań korygujących ryzyko zawodowe dla stanowiska pracy.
  • Potwierdzenie zapoznania z dokumentacją dla stanowiska.

Opis stanowiska pracy

Rzeźnik-wędliniarz dokonuje uboju zwierząt rzeźnych i rozbioru tusz. Przygotowuje i przerabia mięso oraz podroby na wędliny i wyroby wędliniarskie zgodnie z instrukcjami i recepturami, przy zastosowaniu narzędzi ręcznych oraz różnego rodzaju maszyn i urządzeń.

Zadania wykonywane na stanowisku pracy

  • dokonywanie uboju i obróbki poubojowej zwierząt rzeźnych, przecinanie tusz na półtusze i ćwierćtusze;
  • rozbiór tusz, półtusz i ćwierćtusz na części zasadnicze;
  • obróbka elementów zasadniczych zgodnie z wymaganiami do handlu i przetwórstwa;
  • wykrawanie i klasyfikowanie mięsa drobnego;
  • wyjmowanie z tusz ośrodków i ich segregowanie;
  • czyszczenie i obrabianie jelit z przeznaczeniem na osłonki do produkcji wędlin;
  • przeprowadzanie operacji technologicznych związanych z produkcją wędzonek, kiełbas, konserw, wędlin podrobowych i przetworów tłuszczowych, takich jak: peklowanie mięsa, rozdrabnianie, sporządzanie farszów, nadziewanie osłonek, napełnianie puszek, obróbka termiczna (wędzenie, parzenie, studzenie, pasteryzacja / sterylizacja) itp.;
  • obsługa maszyn i urządzeń oraz sprzętu i aparatury kontrolno-pomiarowej stosowanych w produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych;
  • wykonywanie prac związanych z przygotowaniem przetworów mięsnych do dystrybucji;
  • nadzorowanie transportu mięsa i przetworów mięsnych;
  • sporządzanie dokumentacji magazynowej;
  • utrzymywanie w należytym stanie sanitarnym maszyn i urządzeń;
  • mycie i odkażanie pomieszczeń produkcyjnych.

Podstawa prawna:

Prawo pracy nakłada na pracodawcę obowiązek przeprowadzania oceny ryzyka zawodowego na stanowiskach pracy. Na mocy § 226 Kodeksu pracy, każdy pracodawca jest zobowiązany ocenić i udokumentować ryzyko zawodowe związane z wykonywaną pracą. Powinien poinformować o zaistniałym ryzyku pracowników oraz zapoznać ich z zasadami ochrony przed zagrożeniami kładąc przy tym nacisk na stosowanie środków ochrony zbiorowej i indywidualnej.